• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Полифенолите од смоквата во борба против ракот

Некои проценки покажуваат дека околу 70% од случаите на рак се поврзани со лошата исхрана. Повеќето прехрамбени теории го поврзуваат високиот внес на масти и нискиот внес на влакна со ракот на дебелото црево.

Низа истражувања покажале дека консумирањето на овошје и зеленчук може да влијае на успорувањето на појавата на рак. Порано ова својство им се препишувало на витамините и минералите, но откриено е дека поголема заштитна улога имаат полифенолите. Полифенолите делуваат како антиоксиданси, ги блокираат гените кои предизвикуваат рак и го успоруваат растот на ткивото на ракот.

Освен вообичаените полифеноли, смоквите содржат и бензалдехид и кумарин, кои успешно се користат во терапијата против ракот.

 

Прочитајте и: