• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Витамини и минерали за заштита на кожата! - Лист 7 Печати
Индекс на артикл
Витамини и минерали за заштита на кожата!
Бета каротин
Витамин Ц
Витамин Е
Витамин А
Селен и Цинк
Витамини од Б групата
Сите страници

Витамини од Б групата

Кога се зборува за заштита на кожата, неможе а да не се спомнат витамините од Б групата, кои играат важна улога во одржувањето на кожата, ноктите и косата. Два витамини од оваа група посебно се издвојуваат: биотин (уште наречен витамин Х) и пара аминобензоевата киселина.

Кога зборуваме за нега на кожата и косата, најважен витамин од Б групата е биотинот, состојка која ја сочинува базата на клетките на кожата, косата и ноктите.

Друг важен витамин од Б групата е пара аминобензоевата киселина. Таа е позната по својата изразена способност за апсорпција на УВ зраци, поради што го спречува настанувањето на темните флеки, брчките на кожата и го намалува ризикот од настанување на кожен карцином. Поради тоа, пара аминобензоевата киселина е често составен дел од кремите за сончање.

Овие два витамина се специфични по тоа што нив ги создава самиот организам, за разлика од другите витамини од оваа група. Но, со оглед на тоа што количините што ги создава организмот не се доволни за заштита на кожата при изложување на сонце, најдобро е тие да се земаат како суплементи. 

Прочитајте и: