• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Витамини и минерали за заштита на кожата! - Лист 5 Печати
Индекс на артикл
Витамини и минерали за заштита на кожата!
Бета каротин
Витамин Ц
Витамин Е
Витамин А
Селен и Цинк
Витамини од Б групата
Сите страници

Витамин А

Витаминот А се наоѓа во кожата во мали концентрации, но е многу важен за здрава кожа.Тој игра клучна улога во растот и развојот на кожата и овозможува репарирање на оштетувањата настанати од УВ зрачење. Долгото изложување на сонце може да предизвика уништување на витаминот А во кожата, поради што може да дојде до негов недостиг во кожата. Како последица на тоа, се јавуваат темни флеки, брчки, лупење на кожата и, во најлош случај, појавува на преканцерозни лезии.

Иако резултатите од истражувањата ја докажале важната улога на витаминот А во одржувањето на зравјето на кожата, како и во превенцијата на кожниот карцином, механизомот на делување, како и формата на витаминот која би дала надобри резултати, не се разјаснети. Затоа, витаминот А најдобро е да се внесува со храна, која го содржи овој витамин. 

Прочитајте и: