• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Витамини и минерали за заштита на кожата! - Лист 3 Печати
Индекс на артикл
Витамини и минерали за заштита на кожата!
Бета каротин
Витамин Ц
Витамин Е
Витамин А
Селен и Цинк
Витамини од Б групата
Сите страници

Витамин Ц

Едно од позначајните дерматолошки откритија е откритието за способноста на витаминот Ц да се „спротивстави“ на негативните последици настанати при изложувањето на сончевите зраци. Делува на тој начин што ја намалува штетата предизвикана од страна на слободните радикали, споеви кои што настануваат под влијание на надворешни чинители како загадувањето, пушењето, сончевото зрачење, но и како производ на реакциите кои се одвиваат во нашиот организам. Натрупаните слободни радикали предизвикуваат значителна штета на ткивата и речиси ги „голтаат“ колагенот и еластинот, градбени компоненти на кожата, предизвикувајќи, за почеток, создавање бори на кожата. Витаминот Ц, како моќен антиоксиданс ги неутрализира слободните радикали и на тој начин спречува да дојде до оштетување на кожата. Освен превенција од оштетување, витаминот Ц игра важна улога и во регенерација на веќе оштетената кожа.

Според Американското дерматолошко друштво, дневна количина на витаминот Ц од 500 - 1000 mg, може да биде од голема корист за одржување на здрава кожа. Синтезата на колагенот можно е да се поттикне и со нанесување на креми кои содржат витамин Ц, и тоа во форма на Л-аскорбинска киселина, бидејќи единствено во таа форма витаминот Ц може да продре низ слоевите на кожата и заштитно да делува. 

Прочитајте и: