• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Просо – здрава житарица

Просото е една од најстарите житарици, кои се користеле во исхраната на човекот. Тоа е многу хранлива и лековита житарица. Содржи просечно повеќе белковини од пченицата, пченката и оризот, како и драгоцени минерали: фосфор, магнезиум, флуор и железот, витамини, особено витамини од групата Б (Б1 и Б2), аминокиселини и микроелементи. Содржи 14% растителни протеини и околу 60 % јагленохидрати, а многу малку масти.

Во многу земји во Азија и Африка, просото се користи како додаток во варивата, како и за добивање на алкохолни пијалоци. Од него може да се прави слатка или солена каша. Лесно се вари и апсорбира од цревата. Затоа често им се препорачува на лицата кои имаат проблеми со варењето на храната, често се кориси како природен лек против пролив.

Поради својата висока биолошка и хранлива вредност, просото особено им се препорачува на трудниците и на мајките кои дојат, како и на лицата кои чувствуват физичка и психичка премореност. Просото му ја дава потребната енергија на телото, го јакне имунитетот, ги зајакнува косата и ноктите.

 

Прочитајте и: