• Decrease font size
 • Reset font size to default
 • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Препораки за здрава исхрана Печати

Препораки за здрава исхрана:

 • јадете компири, ориз и тестенини,
 • јадете најмалку 5 порции со овошје и зеленчук дневно,
 • внесувајте белковини со консумирање на риба и пилешко месо,
 • избегнувајте масно црвено месо, свинско и телешко,
 • помалку внесувајте шеќер во исхраната,
  Здравата исхрана го ограничува внесот на шеќери до 70 грама или 17 мали кафени лажички, но тука се вбројува и внесот на „скриениот“ шеќер кој го внесуваме со соковите и зготвената храна.
 • помалку внесувајте сол во исхраната, до 1 кафена лажичка. Секако треба да се обрне внимание и на „скриената“ сол која ја внесуваме со зготвената храна,
 • пијте 6-8 чаши вода дневно,
 • не консумирајте засладени и газирани сокови.
 

Прочитајте и: