• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Молибденот - детоксикатор на организмот!

Овој минерал е детоксикатор на организмот, односно одстранувач на отровите и тешките метали кои се внесуваат преку храната или уште почесто преку дишните органи.

Таложејќи се во клетките, ваквите отрови и тешки метали предизвикуваат потиштеност, болка и лоша работа на црниот дроб.

Молибденот помага при одстранување на алдехидите кои се нус производи кај инфекциите од квасните габички, особено кога се сместени во дебелото црево.

На овој минерал му се припишува корисно дејство во спречување на развој на тумор во дигестивниот систем, како и чување на забите. Кај Вилсоновата болест, каде имаме таложење на бакарот и каде се прати присуство на големи количини од овој метал, молибденот се дава и во тераписки цели и дози со цел да го избалансира ваквиот вишок на бакар и да ја зачува функцијата на црниот дроб.

Особено е потребен кај лицата кои консумираат храна богата со протеини кои содржат сулфур - како на пример јајца, и кај оние кои што конзумираат поголеми количини на алкохол, затоа што алкохолот ги троши резервите на молибден од организмот.

Храна богата со молибден

Најмногу го има во гравот, житариците, легуминозите и зеленчукот со темни лисја (спанаќ, цвекло).

Треба да се напомене дека топлината или влагата можат да ја променат структурата на овој елемент и да ја насочат неговата активност во негативна насока. Внесувањето на големи количини (повеќе од 15 мг. дневно) може да предизвика гихт, додека зголемениот внесување на сулфур во организмот може драстично да го намали нивото на молибден.

 

Прочитајте и: