• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Во која храна го има железото и кои се дневни препорачани дози?

Потребите за железо се различни во различни периоди од животот. Најмногу железо е потребно во периодот на растењето, т.е. најмногу железо им е потребно на децата и тинејџерите. Исто така и бремените жени и жените со обилна менструација треба да примаат поголемо количество на железо.

Препорачани дневни потреби на железо:

  • Деца (1-10 години) – 7 до 10mg
  • Жени (19 години на нагоре) – 18mg
  • Трудници – 27mg
  • Доилки – 9 до 10mg
  • Мажи (19 години и нагоре) – 8mg
Храна богата со железо

Најмногу железо содржи: месото, рибата, јатчестите плодови, гравот и жолчката од јајце, спанаќот, леќата, кивите, јагодите, малините и другото зрнесто овошје, брокулите, карфиолот, компирите, доматите.

Чаша свеж сок од портокал и житарици можат да ја зголемат апсорпцијата на железото во телото. Витаминот Ц му помага на телото да го внесе железото во метаболизмот.

 

Прочитајте и: