• Decrease font size
 • Reset font size to default
 • Increase font size
Видови на тумори
Превенција и скрининг - Лист 4 Печати
Индекс на артикл
Превенција и скрининг
Скрининг
Самопреглед на дојките
Начин на изведување самопреглед
Сите страници

Начин на изведување самопреглед на дојките.

Самопрегледот започнува така што најпрвин ќе застанете пред доволно големо огледало, како целосно ќе можете да ги посматрате обете дојки истовремено. Дојките ги посматрате во неколку позици:

 • најпрвин со рацете спуштени покрај телото,
 • потоа со дланките потпрени на колковите,
 • па со рацете кренати над глава,
 • и на крај со рамената зафрлени наназад.

Откако ќе завршите со посматрање на дојките, самопрегледот продолжува во легната положба.

 • Легнете на грб и ставете јастук под десното рамо. Десната рака ја подигате и ја ставате под главата.
 • Самопрегледот на дојките го изведувате со јагодиците на показалецот, средниот и домалиот прст на левата рака.. При секој притисок изведувајте кружни движења. При тоа користете од мал па се до поголем притисок со прстите, зависно од тоа дали прегледувате површни или длабоки структури на дојката. Ако постои некоја тврдина или оток во десната дојка, тој може да се напипа.
 • Притисокот со прстите треба да е така прилагоден да може да се почуствува и запознае структурата на дојката. Треба да се запомне какво е тоа чувство, бидејќи е важно да се препознае и осети секогаш исто. Така ќе може полесно да се приметат и некои неправилности во структурата на дојката.
 • Со врвовите на прстите треба да се прават движења и тоа, може да се изберат кружни движења, движења горе–доле или движења кон и од брадавката. Важно е да се користи секогаш ист начин, бидејќи така секогаш ќе ја прегледате целата дојка и ќе може да го запамтите каков е осетот под прстите.
 • Направете го истиот самопреглед и на левата дојка, прегледувајќи ја со десната рака.
 • Самопрегледот на двете дојки треба да се повтори со истата техника и во стоечка положба, со едната рака подигната и ставена позади главата. На овој начин полесно се прегледува горниот дел на дојката и делот према пазувата. Бидејќи некои промени се полесно откриваат кога е кожата мокра и насапунета, се препорачува самопрегледот да се изведува при туширање.

Доколку се примети или напипа било каква промена, потребно е веднаш да се отиде на лекар.

Причина за овие промени не мора секогаш да биде ракот. Може како причина на некои од овие наброени промени да бидат и други болести и состојби во дојката, како: цисти, фиброаденом, дисплазија. Но, сепак, секоја сомнителна промена треба да се дополнително испита, за да се постави дефинитивна дијагноза.