• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Пушењето може да го зголеми ризикот и за појава на многу немалигни заболувања Печати

Зголемен ризик за кардиоваскуларни и мозочни заболувања.

Пушењето за десет пати го зголемува ризикот за смрт, предизвикана од мозочен или срцев удар.

Заболувања на душните патишта и белите дробови

Долгогодишните пушачите почесто страдаат од хроничен бронхит, емфизем и други заболувања на системот за дишење. Хемикалиите од цигарите се таложат во белите дробови и причинуваат тешкотитии во дишењето.

Не мора да постои бронхитис или емфизем за да се почувствуваат ефектите врз дишењето. Пушењето го намалува капацитет на белите дробови. Обидете се да пливате, да играте фудбал или аеробик, ако сте пушач, дишењето во тек на вежбањето е отежнато.

Пушачите почесто заболуваат од периферна васкуларна болест.

Оваа болест подразбира стеснување на крвните садови со намалување на крвотокот во рацете и нозете. Поради недоволната прокрвеност и исхранетост на рацете и нозете се јавуваат бројни симптоми, како: ладни раце и нозе, трнење и болни грчеви, а во некои случаи може да дојде и до појава на гангрена која бара ампутација на екстремитетите.

 

Прочитајте и: