• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Зошто младите луѓе започнуваат да пушат? Печати

Повеќето луѓе започнуваат со пушење во тинејџерските години и стануваат редовни пушачи како возрасни. Истражувањата сугерираат дека многу малку луѓе започнале да пушат како возрасни.

Зошто младите пушат?

За жал, и покрај бројните информции за штетноста на пушењето, голем број тинејџери започнуваат да пушат.

Често постои мислење меѓу младите дека пушењето е доказ за нивната зрелост, која тие сакаат да ја покажат пред другите, посебно пред своите пријатели.

Младите ќе започнат со пушење ако пушат нивните пријатели, или ако страдаат од чувство на несигурност и намалена самодоверба. Цигарите го јакнат нивното его.

 

Прочитајте и: