• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Значењето на магнезиумот, селенот и цинкот за нашето здравје Печати

Недостигот на магнезиумот, селенот, цинкот или на омега 3 масните киселини во телото ќе го почувствуваме по намалениот имунитет и полесната подложеност на бројни заболубања. Која е количината која ни е доволна и со кои намирници можеме да ја внесеме во организмот?

Магнезиум

Магнезиумот учествува во контракцијата на мускулите, во регулацијата на крвниот притисок, во јакнењето на инунитетот, во намалувањето на срцевите заболувања и дијабетот, а делува и против главоболката.

Дневна доза 400 милиграми.

Природни извори на магнезиум: млеко - кикирики - авокадо - банани – пченични р`кулци, варен грав и грашок - зелен лиснат зедленчук – морски школки.

Селен

Селенот го намалува ризикот од срцеви заболувања, од ревматоиден артиритис и од некои видови на рак.

Дневна доза: *за здрави лица - 55 mcg / *за трудници - 60 mcg / *за доилки - 70 mcg.

Природни извори: интегрални житарици - јатчесто овошје – морски плодови – посно месо.

Дози поголеми од 400 mcg можат да бидат токсични, па внимавајте да не претерате!

Цинк

Цинкот го забрзува заздравувањето на раните, го јакне имунитетот, ја спречува појавата на компликации во бремноста, помага во зачувувањето на здравјето на коските.

Дневна доза: *за возрасни здрави лица - 8 mg / *за трудници - 11 mg / *за доилки - 12 mg.

Природни извори: школки – посно црвено месо – јатчесто овошје – варен грав и грашок – пченични р`кулци – интегрални житарици.

ОМЕГА 3 масни киселини

ОМЕГА 3 масните киселини го намалуваат ризикот од срцеви заболувања, го подобруваат памтењето, го спречуваат настанувањето на остеопорозата, ги намалуваат симптомите на ревматоидниот артитрит.

Дневна доза: 1 грам.

Природни извори: риба - ореви – ленено семе.