• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Болка
Комплементарни третмани за болка - Лист 6 Печати
Индекс на артикл
Комплементарни третмани за болка
Акупунктура
Акупресура
Биофидбек
Дистракција
Топло и Ладно
Создавање на слики
Медитација
Бихејвиорална терапија
Сите страници

Топло и Ладно

Топлината може да ги опушти и смири воспалените и болни мускули, додека пак ладното може да ја отрпне болката.

Како и да е, пред да се примени ставање на ладно или топло, треба да се консултира лекарот дали е безбедно да се користи овој третман. Не користете повеќе од 10 минути при едно ставање, било на топли или ладни облоги. Не користете топли или ладни облози на регии со слаба циркулација.

За ставање на ладно, користете пластични гел пакувања кои остануваат меки и покрај тоа што се замрзнати. Може да се најдат во аптеките. Секако, може да користите и коцки на мраз замотани во пешкир или замрзната вода во хартиена чаша.

За ставање на топли облози, може да користите електрични перничиња или термофори со топла вода.