• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Болка
Комплементарни третмани за болка - Лист 5 Печати
Индекс на артикл
Комплементарни третмани за болка
Акупунктура
Акупресура
Биофидбек
Дистракција
Топло и Ладно
Создавање на слики
Медитација
Бихејвиорална терапија
Сите страници

Дистракција

Дистракцијата е едноставно обид да се фокусираме на некоја друга работа, а не само на присутната болка. Може да се користи како самостојна метода која може да помогне при слабата болка, или да се користи истовремено и со медикаментозна терапија за акутната болка, како на пример при болка поврзана со одредени дијагностички процедури или тестови. Може да се проба со оваа метода и додека се чека лекот да почне да делува.

Често ние и несвесно го практикуваме овој метод и без да сме свесни за тоа. Така на пример, гледајќи телевизија или слушајќи музика се отргнува нашето внимание од присутната болка. Всушност, било која активност која ни го одвлекува вниманието од болката може да се користи за дистракција. Така, може да се обидете да броите, да пеете, да повторувате молитви. Може да со обидете со ритмично дишење или со постојано повторување на одредени фрази како на пример: „Јас ќе издржам“.

Може да обавувате некои активности кои ќе го одвлечат вашето внимание од болката. Некои од нив се: читање на книга, гледање на интересен филм, занимавање со одредено хоби, посета кај пријателите.