• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Болка
Комплементарни третмани за болка - Лист 2 Печати
Индекс на артикл
Комплементарни третмани за болка
Акупунктура
Акупресура
Биофидбек
Дистракција
Топло и Ладно
Создавање на слики
Медитација
Бихејвиорална терапија
Сите страници

Акупунктура

Акупунктурата е стара кинеска медицинска вештина. Се состои од забодување на многу тенки, метални игли во кожата, во точно одредени точки на телото. Целта е да се смени протокот не енергијата во телото, така да тоа самото се излечи.

Кога се применува овој третман, пациентот може да има лесна болка, досадна болка, во вид на штипење, или електични сензации во тек на неколку секунди по забодувањето на иглите. Кога иглите ќе се постават, болката и непријатните сензации исчезнуваат. Обично иглите остануват забодени во кожата на телото од 15 до 30 минути. Акупунктурата се покажала како корисна метода во намалувањето на мачнината, гадењето и повраќањето кои се јавуваат како несакани ефекти од третманот кај пациените со карцином. Исто така, одредени студии покажале дека акупунктурата помага и во ублажувањето на канцерската болка.

Сепак, пред да се започне со овој третман, потребно е да се консултирате со вашиот лекар. Доколку вашиот лекар ви ја препорача акупунктурата, тогаш таа треба да ја изведува специјално обучен инструктор за акупунктура. Многу болници и центри за карцином имаат ваков специјализиран персонал.