• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Колку се чести малигните тумори на штитната жлезда? Печати

Малигните тумори на штитната жлезда се ретки и сочинуваат околу 1% од вкупниот број на малигни тумори кај човекот.

Овие тумори се јавуваат во сите возрасти, со тоа што кај мажот инциденцата расте со возраста, додека кај жената се карактеристични два пика на инциденцата – помалиот пик е на возраст од 7 до 30 години, а другиот, поголемиот пик на инциденцата се јавува во понапреднатата возраст.

Туморите на штитната жлезда се јавуваат 2 до 3 пати почесто кај жената, отколку кај мажот.

Инциденцата е повисока во земји каде што гушавоста е ендемична, но во некои земји инциденцата е висока и покрај нискиот процент на гушавост (струма).

Папиларниот карцином на штитната жлезда се јавува најчесто во региони богати со јод (Исланд, делови на Шкотска, Хаваите и други).