• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Контрацептивните таблети за 50% го намалуваат ризикот од рак на јајчник Печати

Оралните контрацептивни средства со ниско ниво на естроген и прогестерон се поефикасни во намалувањето на ризикот од рак на јајчник отколку старите формули на контрацептивните таблети, покажало истражувањето на научниците од Универзитетот од Хаваи, во Хонолулу.

Одамна е познато дека контрацептивните таблети го спречуваат настанувањето на ракот на јајчникот, велат научниците, но со развојот на новите контрацептивни таблети се смалувала и дозата на хормоните во нив.

Во ова клиничка студија биле вклучени 745 пациентки со рак на јајчник и 943 здрави жени со исти години и етничка припадност како и заболените жени со рак на јајчник.

Жените кои користеле било кои контрацептивни таблети имале 50% помал ризк за настанување на рак на јајчник, во споредба со жените кои никогаш не користеле никакви контрацептивни таблети.

Ризикот бил намален за 38 % кај жените кои користеле контрацептивни средства богати со естроген и прогестерон.

„До 42% случаи на заболени од рак на јајчник би можелe да се избегнат кога жените би земале некој облик на орални контрацептиви, а за 73% би се намалил ризикот кога сите жени би земале таблети со мала количина на хормони (естроген и прогестерон)“, изјавила водителката на студијата Dr.Galina Lurie.

Значи, ако земате контрацептивни таблети подолго од 5 години, ризикот за рак на јајчник се намалува за 50%. Причината за тоа е запирањето на овулацијата, а бројот на овулациските циклуси кај жената е поврзан со ризикот од рак на јајчник. Раѓањето на дете го намалува ризикот за 40%, од истите причини.

Контрацептивните таблети, исто така, го намалуваат и ризикот од рак на телото на матката и од рак на дебелото црево за 20%.