• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Шетајте дневно барем половина час - за 50% помал ризик од рак на дебело црево Печати

Секојдневните физички активности, како што се трчање, пливање или еден час вежбање, можат да го намалат ризикот од рак на дебело црево. Дури и средувањето на домот може да помогне, покажало истражувањето во кое учествувале повеќе од 413 000 испитаници во десет европски земји.

„Ова истражување е многу важно,бидејќи тоа опфати голем број на испитаници низ цела Европа, кои изведуваа различни физички активност“, изјавил водачот на оваа студија Dr Kristin Fridenrajh од Mеѓународната агенција за испитување на ракот (IARC), со седиште во Франција. Анализирајќи како физичките активности влијаат на развојот на ракот на дебелото црево, тимот од меѓународни експерти открил дека кај лицата кои најмногу вежбале, ризикот за појава на карцином на дебелото црево се намалил за 22%, а ризикот за појава на карцином на десната страна на дебелото црево се намалил дури за 35%. Оваа диспропорција не е објаснета.

Шетањето и другите физички активности го забрзуваат исфрлањето на сварената храна од организмот. Како што водата ги испира отровите од нашиот мочен меур, така физичката активност го забрзува чистењето на нашите црева.

Во борбата против ракот, физичката активност е волшебно оружје.

Светската Здравствена Организација (СЗО) вели дека дури една третина од сите случаи на рак на дојка, рак на органите за варење и рак на бубрег се предизвикани од физичка неактивност и вишок на килограми.

Значи, потрудете се да вежбате секојдневно по малку.