• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Редовно појадувајте - за 20% помал ризик од рак на хранопроводник Печати

Појадокот е всушност најважниот и најкорисниот оброк во денот, освен ако не се состои од благо бело пециво.

Истражувачите откриле дека луѓето кои јаделе помалку калорична храна за појадок, всушност имале повисок степен на квалитетна исхрана. Овошјето, зеленчукот и храната богата со растителни влакна имаат помалку калории, додека белите пецива се покалорични.

Започнете го денот со квалитетен оброк, како би обезбедиле енергија за цел ден. Вообичаена навика на 58 % од луѓето е да го прескокнуваат појадокот. Тоа е најлоша навика. Појадокот би требало да ни го „разбуди“ метаболизмот и да ни помогне во одржувањето на нормалната телесна тежина.

Луѓето кои го прескокнуваат појадокот имаат 5 пати поголеми шанси да добијат рак на хранопроводникот отколку лицата кои јадат веднаш штом ќе станат. Причината се крие во тоа што храната го неутрализира дејството на вратената киселина од желудникот во хранопроводникот после ноќното спиење.

Но, немојте за појадок да пиете многу врел чај. Најновата студија покажа дека пиењето на многу врел чај може да го зголеми ризикот за настанување на рак на хранопроводикот.

Научниците од Кина утврдиле дека оние лица кој редовно пијат многу врел чај, веднаш откога ќе го турат во шоља, имаат 2-3 пати поголем ризик за настанување на рак на хранопроводник од оние кои не пијат чај или кој пијат оладен чај. Затоа, кинескиот научен тим советува да се почека барем неколку минути чајот да се олади, пред да почне да се пие.

Сеуште не е јасно како врелиот чај може да го поттикне развојот на ракот на хранопроводникот. Една од претпоставките е да честото пиење на врела течност ги оштетува клетките на слузницата на грлото и на хранопроводникот. Тоа оштетување на слузицата на хранопроводникот може да доведе подоцна до малигна трансформација на клетките и до развој на рак.