• Decrease font size
 • Reset font size to default
 • Increase font size
Ординација
Како да ја спречиме остеопорозата? Печати

Остеопорозата е болест на цивилизацијата, која цивилизираниот човек непотребно ја забрзува со неправилна исхрана. Таа е прогресивно заболување, кое се карактеризира со намалување на коскената маса, коските стануваат крти и лесно се кршат.

Остеопорозата може да се превенира со адекватна исхрана т.е. со внесување на доволни количини на калциум со храната, како и со редовна физичка активност.

Исхрана

Калциум

Долготрајно неадекватно внесување калциум допринесува за развој на остеопороза. Многу клинички студии укажуваат дека нискиот внес на калциум е поврзан со намалена коскена маса, брзо губење на коскена маса и честа појава на фрактури. Исто така овие студии покажуваат дека голем број на луѓе внесуваат помалку од половина од дневните количини на калциум.

Која храна е најдобар извор на калциум?

Млекото, особено обезмаснетото, и другите млечни производи се најдобар извор на калциум, како и храна збогатена со калциум и конзервирана риба.

Количина на калицум во одредени хранливи продукти:

 • 1 чаша јогурт со ниска масленост: 414 мг.
 • 250 мл. обезмаснето млеко: 302мг.
 • 250 мл. збогатен со калциум сок од портокал: 300мг.
 • 2 парчиња леб збогатен со калциум: 300 мг.
 • 90 гр. сардини: 300мг.
 • 30 гр. сирење: 200 мг.
 • 90 гр.конзервиран лосос: 211 мг.
 • 3 пченкарни тортиљи: 150мг.
 • 1/2 чаша сварени трупки: 98 мг.

Во зависност од внесот на калциум со храна, кај некои луѓе, доколку тој внес е недоволен, е потребно внесување на калциум преку суплементи.

Потребите за калциум се менуваат во текот на животот. Телото има поголема потреба за калциум во детството и пубертетот, кога скелетот рапидно расте, во тек на бременост и доење.

Жените во постменопауза и постарите мажи исто така имаат поголема потреба за калциум.

Со самото стареење се намалува способноста на телото за апсорпција на калциум и останати хранливи материи. Исто така, постарите лица често имаат хронични заболувања и употребуваат лекови кои можат да ја намалат апсорпцијата на калциум.

Витамин Д

Витаминот Д игра важна улога во апсорпцијата на калциум и во одржувањето на здрави коски. Витаминот Д се создава со изложување на кожата на сонце. Човечкото битие добива 90% од своите потреби за витаминот Д од сончевата светлина. Животот се повеќе се концентрира на активности врзани за затворени простори и при тоа предизвикува помала изложеност на организмот на сончева светлина. Тоа доведува до недостаток на витаминот Д, а со тоа и до поголем ризик од развој на остеопроза.

Луѓето кои живеат во региони каде има долги зимски периоди, како и постарите лица потребно е да внесуваат витамин Д во вид на суплементи.

Дневните дози на витамин Д се 400 до 800 интернационални единици.

Сепак, не се препорачува внесување на витамин Д во големи дози.

Физичка активност

Со вежбање мускулите и коските стануваат посилни. Секојдневната умерена физичка активност ја намалува опасноста од појава на остеопороза.

Лекови кои предизвикуваат губење на коскена маса: Долготрајната употреба на кортикостероиди (лекови кои се користат во третманот на голем број заболувања како: артритис, астма, автоимуни заболувања и голем број на болести на белите дробови, бубрезите и црниот дроб) можат да доведат до намалување на коскената густина и фрактури.

Исто така, губење на коскено ткиво може да се јави од долготрајна употреба на некои анти-епилептични лекови, гонадотропин-ослободувачки хормони, одредени лекови против карцином и прекумерна употреба на тироидни хормони.