• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Спанаќ - за здрава простата

Каротиноидниот пигмент кој се наоѓа во спанаќот успешно се бори против ракот на простата, и тоа на два начини.

Еден каротиноиден облик под името неоксантин, од една страна, влијае на раковите клетки на простатата на тој начин што го стимулира нивното самоуништување. Од друга страна, пак, неоксантиот со метаболните процеси во цревата дополнително се претвара во неохроми, кои пак, од своја страна, го инхибира растот на клетките на ракот на простатата.

Научниците откриле 15 различни флавонски соединенија во спанаќот, кои се јаки антиоксиданси. Мнoгу од нив се корисни за превенција на ракот. Тоа бил доволен мотив за да се изолираат во чиста форма одделни соединенија од спанаќот и да се со нив продолжат испитувањата. Различни студии покажале дека тие состојки го успоруваат растот на малигните клетки на кожата, но и на малигните клетки на желудникот и на дојката.

 

Прочитајте и: