• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Основа на здрава исхрана: овошје, зеленчук и белковини

Белото брашно и слатките ствараат вишок на киселина во организмот. Затоа е најдобро да се сведат на минимум или потполно да се исхрлат од исхраната.

Производите од житарици даваат чувство на ситост

Интегралните производи како лебот, тестенините и оризот даваат чувство на ситост и содржат многу корисни и хранливи состојки. Консумирајте ги во умерени количини.

Важни се високовредните балковини

Немасните млечни производи, јајцата, рибата, мешункастиот зеленчук и јатчестите плодови (во умерени количини) ја надополнуваат исхраната која се базира на овошје и зеленчук.

Овошје, зеленчук, салати – основа на здравиот оброк

Овие намирници му даваат на организмот доволно хранливи материи и ја одржуваат рамнотежата на киселините и базите во организмот, која е предуслов за разградување на мастите.

 

Прочитајте и: