• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Бадеми за здравје на системот за варење

Неодамнешната студија ги утврдила потенцијалните пробиотични својства на бадемот, што значи дека бадемите допринесуваат во одржувањето на здравјето на дигестивниот систем, односно на системот на варење, зголемувајќи го нивото на „добрите“ бактерии.

Пробиотиците се несварливи делови од храната, кои добрите бактерии во дигестивниот систем ги користат како извор на енергија.

Тие „добри“ бактерии имаат важна улога во имуолошкиот систем и штитат од штетни бактерии.

Во студијата научниците утврдиле дека фино смелените бадеми значително го зголемуваат нивото на одредени добри бактерии. Ист ефект не е постигнат и со бадемите на кои им се извадени мастите, што укажува дека добрите бактерии ги користат мастите од бадемот за раст и активност.

 

Прочитајте и: