• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Кељ - одличен извор на витамините од групата Б

Кељот е одличен извор на витаминот Б кој е растворлив во вода, а е многу важен и за среќа го има во доволни колични во намирниците кои вообичаено се користат во исхраната.

Кељот е богат и со железо, поради што им се препорачува на слабокрвните лица. Богат е и со антиоксиданси.

Два американски центри, Центарот за контрола на лекови и Центарот за контрола и превенција на болестите, на жените им препорачува дневен внес од 400 микрограми витамин Б растворлив во вода. Бремените жени посебно треба да внимаваат на овој внес, чиј недостаток може да предизвика сериозни неуролошки последици кај детето.

Нутриционистите нагласуваат дека кељот го намачува ризикот за појава на рак на дојката и на желудникот.

 

Прочитајте и: