• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Портал за канцер


Д-р Лилјана Ацева-Андонова, идеен творец на rak.mk и главен менаџер на САМОСВЕСТ Печати

Д-р Лилјана Ацева-Андонова е специјалист радиотерапевт и онколог и шеф на отсек на одделот за лекување на урогенитални малигни заболувања при Универзитетската Клиника за радиотерапија и онкологија во Скопје.

Д-р Ацева-Андонова е идеен творец на Македонскиот портал за ракот – www.rak.mk и веќе 8 години активно работи на неговиот развој и усовршување. Во работата на порталот www.rak.mk се вклучени повеќе реномирани доктори-онколози, но и специјалисти од другите области на медицината, кои своето долгогодишно искуство го преточуваат и пренесуваат на оваа веб страница.

Интернет медиумот www.rak.mk e информативно едукативен портал за подигање на свеста на граѓаните за малигните заболувања и за здравиот живот, портал кој денес претставува вистинско богатство од информации.

Повеќе...
 
Основачки тим на САМОСВЕСТ Печати

Тимот кој работи во рамките на САМОСВЕСТ се одликува со долгогодишно искуство како во невладиниот сектор така и во личните, професионални области кои ги покриваат. Зад нив стојат реализирани повеќе проекти, како регионални така и локални, од областа на здравјето, екологијата и информатиката. Од многуте проекти би можеле да ги издвоиме: Greenstar Explorers – еколошки соларни проекти во неразвиени заедници (2004), Rak.mk (2008 година), Prostata.mk – веб проект за подигање на свеста кај машката популација во врска со заштита и превенција при заболувањата на простатата (2009 година), Организација на светскиот ден на простатата, 15 септември (2009 година)...

Повеќе...
 
Македонски портал за ракот - www.rak.mk Печати

Д-р Лилјана Ацева-АндоноваД-р Лилјана Ацева-Андонова е родена во Скопје, каде ги заврши Медицинскиот факултет и специјализацијата по радиотерапија и онкологија. Работи како специјалист, шеф на отсек на одделот за лекување на урогенитални малигни заболувања во Универзитетската клиника за радиотерапија и онкологија во Скопје.

Д-р Ацева е идеен творец на овој портал и активно работи на неговиот развој и усовршување. Зад проектот стои и група на реномирани доктори-онколози но, и специјалисти од другите области на медицината кои своето долгогодишно искуство го преточуваат и пренесуваат на оваа веб страница.

Дали има потреба од постоење на Македонски портал за ракот? Дефинитивно, одговорот е ДА. Постои огромна потреба од една Веб страна на македонски јазик за ракот, а еве и зошто.

Малигните заболувања се наоѓаат на второ место по честота на јавување по кардиоваскуларните болести. Нивната инциденција рапидно се зголемува и постојат големи шанси овие заболувања да избијат на прво место.

Повеќе...