• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Препораки и третмани


Факти за меланомот Печати

Меланомот е најопасен рак на кожата. Во САД, секој час едно лице умира од меланом. Но, меланомот може успешно да се првенира или рано открие. Ако се открие рано, меланомот е излечив во 99 -100% од случаите. Се проценува дека 19 од 20 случаи на меланом може да се спречат едноставно со подобра едукација за здравите навики за сончање и за раните знаци на меланомот.

Изложувањето на сонце и на другите извори на УВ зрачење (солариум) го зголеми бројот на меланоми кај младата популација. Често се јавува во тинејџерските години и е најчест вид на рак кај младите девојки на 20 годишна возраст. Честотата на меланомот е во постојан пораст и годишно се зголемува за 2.5%, побрзо од било кој друг вид на рак кој може да се спречи.

 

 
Како се лекува на кандидијазата – терапија! Печати

Габичните инфекции на женските полови органи се воспаленија предизвикани од микроорганизми-габи.

Габичните инфекции можат да бидат непријатни, но за здравите жени, кои немаат пропратни сериозни заболувања, не претставуваат голема опасност. Најчесто се јавуват за време на бременоста, кај пациентки со шеќерна болест, како и по спроведување на антибиотска терапија.

Повеќе...
 
Предавањe на САМОСВЕСТ по повод Декември - месецот на здрава исхрана Печати

НВО САМОСВЕСТ по повод - Декември – месецот на здравата исхрана на 17 декември во 19.30h ќе одржи интерактивно едукативно предавање за Принципите на здравата исхрана. Предавањето ќе се одржи во просториите на САМОСВЕСТ на ул.„Хелсинки 22“ во населбата Тафталиџе. Цената за присуство е 250 денари.

Сите заинтересирани граѓани кои сакаат да присуствуваат на предавањето треба да уплатат 250 ден. на сметката: Здружение на граѓани - Центар за здрав живот „САМОСВЕСТ“ Жиро сметка: 300000002997045.

Собраните средства ќе се искористат финасиски да се потпомогне работата на порталот www.rak.mk .

За повеќе информации - контакт телефон 070 615 470 (САМОСВЕСТ)

 
Здрави сексуални навики Печати

Сексуално преносливите болести се важен фактор на ризик за развој на рак на гениталните органи и кај жените и кај мажите. ХПВ инфекцијата се поврзува со ракот на грлото и телото на матката, со ракот на вагината и вулвата кај жените, како и со ракот на пенисот и анусот кај мажите.

Повеќе...
 
Повик за донација за да опстане порталот www.rak.mk Печати

Во моментов порталот www.rak.mk се соочувува со финансиски проблеми, поради што веќе неколку месеци не сме во состојба да продолжиме со нашата работа. Зад порталот не стои јавен или таен финансиер. Редакцијата е составена од тим на ентузијасти, кои волонтерски го посветуваат своето време, знаење и енергија за да овозможат публикација на бројните информации од областа на медицината и здравиот начин на живот.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 1 од 117