• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Херпес симплекс вирус


Превенција на гениталниот херпес Печати

Кондомот не штити целосно од херпес и за да дојде до заразување со ХСВ вирусот не е неопходна пенетрација. Вирусот може да се пренесе и за време на предиграта со партнерот, бидејќи постои близок контакт на кожа со кожа, или да се пренесе во тек на орален секс.

Повеќе...
 
Лекување на гениталниот херпес Печати

Не постои каузален лек за лекување на гениталниот херпес. Практично, тоа значи дека за сега не постои лек кој може да се земе, да се изпие или да се намачка, кој би ја излечил оваа болест засекогаш.

Антивирусни лекови кои се користат во третманот на гениталниот херпес се:

  • Acyclovir (Zovirax) ги лекува првите и/или доцните епизоди на гениталните кожни промени,
  • Famciclovir (Famvir) ги лекува доцните епизоди на гениталниот херпес и помага во спречувањето на повторни епизоди на кожни промени,
  • Valcyclovir (Valtrex) ги лекува доцните епизоди на гениталниот херпес.
Повеќе...
 
Поставување на дијагноза на херпес симплекс инфекцијата Печати

Сомнежот за постоење на генитален херпес се поставува врз основа на анамнестичките податоци кои ги дава пациентот. Присутните симптоми и знаци на болеста, како и информацијата за здравјето на сексуалниот партнер може да го наведе лекарот да помисли на можна инфекција со ХСВ вирусот.

Дијагнозата се поставува со лекарскиот преглед, а се потврдува со дијагностички тестови, како земање на брис од активната кожна раничка за цитолошки преглед или за имунофлуоресцентен тест.

Повеќе...
 
Симптоми и знаци на гениталниот херпес Печати

Многу луѓе не знаат дека боледуваат од генитален херпес, бидејќи никогаш немале симптоми и знаци на болеста, или пак, не ги препознале симптомите, доколку ги имале. Клиничките студии кои ги испитувале жените со висок ризик за сексуално преносливи болести, покажале дека 47 % од овие жени се носители на вирусот, иако само кај една половина од нив некогаш биле присути симптоми на инфекцијата. Симптомите се посебно изразени во примарната инфекција (првото избивање на херпесот).

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>

Страница 1 од 2