• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Препораки


Ако сакате да имате здраво бебе - изгаснете ја цигарата засекогаш Печати

Новороденчињата на мајките кои пушеле за време на бременоста, како и бебињата кои се изложени на пасивно пушење по раѓањето, имаат посебно висок ризик од синдром на ненадејна инфантилна смрт (SIDS). Хемикалиите во чадот негативно влијаат врз мозокот и респираторниот систем на доенчиња. Центрите за контрола и превенција на болестите (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) проценуваат дека повеќе од 300.000 деца помлади од 18 месеци имаат инфекции на долниот респираторен тракт поради изложеноста на чадот.

Повеќе...
 
Пушачите се многу повеќе склони кон болки во грбот отколку непушачите Печати

Во последните години, истражувачите открија зачудувачка врска помеѓу пушењето и болките во грбот. Според истражувањата, пушачите многу повеќе се склони кон болки во грбот отколку непушачите. Трендот важи и за мажите и за жените.

Повеќе...
 
Како можеме да им помогнеме на оние кои сакаат да се откажат од пушење? Печати

Луѓето можат да се откажат од пушењето само доколку самите сакаат да го направат тоа, за себеси. Тие што пушат нема да бидат способни да прекинат, само затоа што вие сакате. Веројатно најлошата работа што можете да ја направите е да ги напаѓате. Тоа само ќе предизвика отпор од страна на пушачот, за да стане уште подетерминиран во поглед на пушењето.

Повеќе...
 
Кои се симптомите на апстиненцијалниот синдром по престанок на пушење и како да ги намалиме! Печати

Нормално е да по прекинувањето на пушењето извесно време се чувствуваме лошо, бидејќи нашиот организам пати поради зависноста од никотин. Организмот кој е навикнат на високи концентрации на хемиски супстанци во крвта, одеднаш останува без нив. Последица на тоа е чувствување на повеќе физички симптоми.

Повеќе...
 
Совети за полесно да се откажете од пушењето! Печати

Како да се откажам од пушењето?

Никој не вели дека откажувањето од пушењето е лесно, особено ако сте пушеле редовно, подолго време. Веројатно ќе треба да се соочите со „глад“ за цигари особено во одредени ситуации, и заради зависноста од никотинот.

Еве една анегдота која ја кажал познатиот писател Mark Twain: „Откажувањето од пушење е лесно. Јас сум го сторил тоа илјада пати.“

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 Следно > Крај >>

Страница 1 од 7