• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Третмани
Алтернативната медицина и соодветни третмани.

Како се добиваат етеричните масла? Печати

Етеричните масла го зајакнуваат имунитетот на организмот, стимулирајќи го создавањето на бели крвни зрнца, кои се природни борци против инфекциите и многу други заболувања. Освен тоа, нивните мириси, преку хипоталамусот, делуваат на душевната состојба и создаваат чувство на хармонија и добро расположение. Тие ја подобруваат концентрацијата и работната способност. Против уморот најдобро делува етеричното масло од цимет, бор и рузмараин, а за подобрување на концентрацијата етерично масло од мандарина.

Повеќе...
 
Дијагноза во акупунктурата Печати

Пред да започне лекувањето со акупунктура, пациентот се подложува на информативен разговор за здравствените проблеми, а потоа и на специфичен преглед на телото, за да може да се постави точна дијагноза.

Повеќе...
 
Што е биофидбек техника? Печати

Една од интересните современи методи на лекување, кои многу ја сметаат за чист експериментален обид, е биофидбек техниката. Оваа техника му овозможува на пациентот да по пат на одреден мониторинг уред ги прати своите сопствени телесни процеси како што се: дишењето, температурата на кожата или мозочните бранови, и да врз основа на добиените инфорации научи како да ги контролира спомнативе процеси.

Повеќе...
 
Древни вештини - акупресура Печати

Можеби ниедна терапија во светот не е толку стара како акупресурата. За неа се вели дека е стара колку и самиот човечки инстинкт. Така, природна реакција е да со раката го допреме местото на кое сме почувствувале болка или непријатно чувство.

Суштината на акупресурата, која во тек на изминатите милениуми ја усовршувале Кинезите, се сведува на тоа да на местото кое боли му се возврати со иста мерка т.е. со јак притисок.

Повеќе...
 
Древни вештини - акупунктура Печати

Акупунктурата е стара кинеска медицинска вештина. Према кинеското верување, две основни енергии - yin и yang кружат низ меридијаните на нашето тело. Тие невидливи канали пресекуваат 365 точки на површината на кожата. Со акупунктурата се делува на овие точки со што се постигнува равнотежа на yin и yang енергијата и ублажување на здравстевените проблеми.

Акупунктурата се состои од забодување на многу тенки, метални игли во кожата, во точно одредени точки на телото. Целта е да се смени протокот не енергијата во телото, така да тоа самото се излечи.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>

Страница 1 од 2