• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Дознајте се за хепатитот Ц познат и под името „тивка епидемија“ Печати
Индекс на артикл
Дознајте се за хепатитот Ц познат и под името „тивка епидемија“
Како хепатитот Ц делува на црниот дроб?
Како се добива хепатит Ц?
Превенција
Сите страници

Хепатитот Ц уште е познат и под името „тивка епидемија“. Милиони луѓе ја имаат оваа болест, но многу од нив не се ни свесни за тоа, бидејќи немаат никакви симптоми и знаци на болеста дури и со децении по инфицирањето со вирусот на хепатитот Ц.

Како пример само, според истражувањата на Американскиот Национален Институт за Здравје, околу 1.8% од американската популација (или околу 3.9 милиони Американци) се заразени со вирусот на хепатитот Ц.

„Хепатитис“ е латински збор и значи „воспален црн дроб“. Воспалението на црниот дроб често е предизвикано од вирус. Додека голем дел од вируси можат да го зафатат црниот дроб ширејќи се низ телото (на пример, вирусот на инфективната мононуклеоза), примарна мета на вирусите на хепатитот е црниот дроб.

Постојат 5 типа на хепатити, но чести се само 3 типа на вируси на хепатит: А, Б и Ц.

Во САД, хепатитот Ц е најчеста хронична инфекција која се пренесува преку крвта.

Сите типови на вируси на хепатитот можат да се пренесат од едно на друго лице, иако начините на пренесување на инфекцијата можат да бидат различни кај секој тип на вирус.

Хепатитот А може да се пренесе преку загадена вода и храна, додека вирусите Б и Ц може да се пренесат преку контакт со крвта од заразено лице.

Вистини и Заблуди за хепатитот Ц

Што е хепатит Ц?

Кај повеќето луѓе заразени со вирусот на хепатит Ц се развива хроничен хепатит Ц.

Инфекцијата станува хронична, бидејќи имунолошкиот систем на организмот не е во состојба да ја уништи инфекцијата и вирусот. Кај голем број на луѓе, хепатитот Ц е асимптоматско заболување, а тоа значи дека кај нив не постојат симптоми и знаци на болеста. Тие може да немаат никакви симптоми и знаци на болеста многу години, па дури и децении по инфицирањето со вирусот на хепатитот Ц.

Никој неможе да предвиди дали ќе се јават симптомите во иднина.

Но, тоа што треба да се знае и да се потенцира е дека отсуствотот на симптоми не значи дека и хепатитот Ц ќе престане да го напаѓа и оштетува црниот дроб. Вирусот може да остане активен во телото без да предизвикува специфични симптоми. Така, некои луѓе и немаат симптоми сè додека не дојде до сериозно оштетување на црниот дроб.

Кои се симптомите на хепатитот Ц?

Хепатитот Ц се манифестира на различни начини, но може да биде и асимптоматски. Симптомите на хепатитот може и воопшто да не се присутни, сè додека не дојде до сериозно оштетување на црниот дроб. Но, може да постојат и симптоми, а да има само минимално оштетување на црниот дроб.

Затоа дијагностичките постапки, како што се на пример: анализата на нивото на ензимите во крвта, како и другите биохемиски анализи на крвта, потоа ехотомографскиот преглед и биопсијата црниот дроб, се многу важни за одредување на степенот на оштетеноста на црниот дроб.

Еве некои од најчестите симптоми на хроничниот хепатит Ц:

  • замор,
  • симптоми слични на симптомите на грипот: треска, главоболка, болка во мускулите и зголобовите,
  • мачнина, аверзија према одредени видови на храна, губиток на телесна тежина,
  • психички пореметувања, вклучувајќи ја и депресијата,
  • болна осетливост на абдоменот,
  • жолтица.

Овие и другите симптоми можат да бидат поврзани со болеста, но многу од нив се, исто така, јавуват и како несакани ефекти од применетата терапија.