• Decrease font size
 • Reset font size to default
 • Increase font size
Стручни консултации за малигните заболувања

Стручни консултации за малигните заболувања

ИЗВЕСТУВАЊЕ: Закажување на телефонот на САМОСВЕСТ - 078 49.79.28.

Др. Лилјана Ацева: Вистини и заблуди за меланомот

Др. Лилјана Ацева: Вистини и заблуди за меланомот

Дури и денес, кога многу повеќе се говори за…

Канцер (рак)

Канцер (рак)

Ракот може да се победи, ако навреме се открие!

Малигните заболувања се наоѓаат на второ место по честота на јавување по кардиоваскуларните болести. Нивната инциденца рапидно се зголемува и…

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

Помогнете ја работата на нашиот портал - Апел за донација:

Ве повикуваме да со донација, во износ кој сами ќе го изберете, ја потпомогнете работата на порталот www.rak.mk. Донацијата може да ја направи било кое физичко и правно лице (од ваше лично име или пак од организацијата или компанијата во која сте вклучени). Редакцијата е составена од тим на ентузијасти, кои волонтерски го посветуваат своето време, знаење и енергија за да овозможат публикација на бројните информации...

Донирај...

Развиен софтверски програм за полесно откривање на ракот на дојката

Откриени симптомите на ракот пред самото формирање на туморот. Научниците од Универзитетот во...

СЗО: Секој трет човек страда од висок крвен притисок

Покачен крвен притисок (хипертензија) е кога истиот е со вредност од 140/90 мм Хг или над...

Јаготките не се само вкусни, туку се и лековити!

Јаготките не се само вкусни, туку и многу здрави. Тие се природни лекови за анемијата, ја зајакнуваат крвта, го намалуваат ризикот од...

Предавањe на САМОСВЕСТ по повод Декември - месецот на здрава исхрана

НВО САМОСВЕСТ по повод - Декември – месецот на здравата исхрана на 17 декември во 19.30h ќе одржи интерактивно едукативно предавање за Принципите на здравата исхрана. Предавањето ќе се одржи во просториите на САМОСВЕСТ на ул.„Хелсинки 22“ во населбата Тафталиџе. Цената за присуство е 250 денари.

Сите заинтересирани граѓани кои сакаат да присуствуваат на предавањето треба да уплатат 250 ден. на сметката: Здружение на граѓани - Центар за здрав живот „САМОСВЕСТ“ Жиро сметка: 300000002997045.

Собраните средства ќе се искористат финасиски да се потпомогне работата на порталот www.rak.mk .

За повеќе информации - контакт телефон 070 615 470 (САМОСВЕСТ)

 

 
Прокељ – природен заштитник од рак на мочен меур

Прокељ или кељ пупчар е зеленчук од фамилијата на зелките (Brassicaceae). По својот изглед потсетува на минијатурна главица зелка. Прокељот е двогодишна билка со атрактивен изглед, со листови формирани во главици, кои личат на зелени топчиња.

Повеќе...
 
Состојките во лукот ни помагаат при одредени заболувања
Повеќе...
 
Што е биофидбек техника?

Една од интересните современи методи на лекување, кои многу ја сметаат за чист експериментален обид, е биофидбек техниката. Оваа техника му овозможува на пациентот да по пат на одреден мониторинг уред ги прати своите сопствени телесни процеси како што се: дишењето, температурата на кожата или мозочните бранови, и да врз основа на добиените инфорации научи како да ги контролира спомнативе процеси.

Повеќе...
 
Пушењeто е причина кај 30% од случаите на ракот на панкреасот

Ако ракот на панкреасот го има во Вашето семејство, секако спаѓате во ризичната група. Тоа значи дека имате поголем ризик да заболите од ова сериозно и опасно по живот малигно заболување во споредба со оние лица кои ја немаат оваа болест во своето семејство.

Повеќе...
 
Повик за донација за да опстане порталот www.rak.mk

Во моментов порталот www.rak.mk се соочувува со финансиски проблеми, поради што веќе неколку месеци не сме во состојба да продолжиме со нашата работа. Зад порталот не стои јавен или таен финансиер. Редакцијата е составена од тим на ентузијасти, кои волонтерски го посветуваат своето време, знаење и енергија за да овозможат публикација на бројните информации од областа на медицината и здравиот начин на живот.

Ве молиме да донирате финансиски средства за да можеме да продолжиме со нашата работа, во износ кој сами ќе го изберете. Донацијата може да ја направи било кое физичко и правно лице (од ваше лично име или пак од организацијата или компанијата во која сте вклучени).

Средствата може да ги уплатите на следната сметка:

Здружение на граѓани - Центар за здрав живот „САМОСВЕСТ“

Жиро сметка: 300000002997045

Донирањето на финансиски средства ни се потребни за работа на порталот и негов развој, кои ќе бидат искористени за инфраструктурата на која порталот е базиран, а која бара постојан прилив на пари и од време на време и дополнителни трошоци. Ние сме многу задоволни од фактот што од ден на ден имаме се поголем број на посетители. Но, од друга страна поголемата посетеност бара и дополнителни инвестиции.

Сигурни сме дека ќе имате разбирање и ќе ни излезете во пресрет со издвојување на донација во износ кој сметате дека за вас е соодветен. Редакцијата на www.rak.mk ќе се потруди да ги оправда вложените средства подобрувајќи ја својата работа и содржина.

Ви благодариме.

 

 
Грозјето ги раствора кристалите на мочната киселина и ги намалува симптомите на гихтот

Кога крвта и урината ќе станат благо алкални, киселинските отпадоци полесено се елиминираат, што резултира со намалување на нападите на ревматоидниот артрит и болните симптоми на гихтот. Кристалите на мочната киселина, формирани како резултат на намалената работа на бубрезите, се раствараат во алкалната (базната) урина, и се отстрануват од крвта. Со што се спречува нивното таложење во зглобовите на болниот.

Повеќе...
 
Ноември - Национален месец за подигање на свеста за ракот на белите дробови!

Националниот месец на ракот на белите дробови е национална кампања за подигање на свеста за сите аспекти на ова сериозно и често малигно заболување. Целта е подобра едукација на светската популација за важноста на превенцијата, но и за важноста на раното откривање на болеста и нејзиното навремено лекување.

Повеќе...
 
Со малку фантазија лесно ќе ја збогатиме зимската трпеза и ќе ја направиме поздрава

Со малку фантазија и истражување на нови намирници лесно е да ја збогатиме зимската трпеза и да ја направиме поздрава, повкусна и похранлива.

Повеќе...
 
 • Татковците со повеќе деца со зголемен ризик за рак на простата?
  Мажите кои имаат деца имаат поголем ризик да заболат од рак на простата, тврдат данските научници од Statens Serum Institute. Во новото истражување биле анализирани податоците на сите мажи родени во Данска во периодот од 1935 и 1988-та година. Ова истражување покажало дека ризикот за...

  Повеќе...
 • Дигитална томосинтеза - поефикасна техника на снимање на дојките
  Радиолозите создале поефикасна техника на снимање на дојките (мамографија), позната под името дигитална томосинтеза. Овој начин на снимање функционира така што рендгенската цевка се движи во полукруг околу дојката при што изработува повеќе слики на дојката од различни...

  Повеќе...
 • Нов протеин - STAT5 поврзан со ракот на простатата
  Американските научници од Georgetown University откриле нова мета во борбата против агресивната форма на рак на простата. Во нивното истражување е утврдено дека високата концентрација на протеинот STAT5 во малигните клетки на простатата ги зголемува изгледите дека се работи за...

  Повеќе...